95 poze   29806 vizite
Albume

membru din 9 ianuarie 2010

reproducerea si in perecherea

Cateva elemente de baza despre imperechere si reproductie

Pentru a imperechea cu usurinta porumbeii la inceputul sezonului de reproductie este necesar ca acestia sa fie in prealabil separati, pe sexe, pe timpul anotimpului rece. Unii crescatori separa porumbeii o perioada mai indelungata, altii un timp mai scurt. In Romania, spre exemplu, multi crescatori prefera sa isi tina porumbeii separati in perioada ianuarie-sfarsitul lunii februarie (sau chiar pana la 15 martie, asta depinde si de conditiile meteo anuale). Perioada propice imperecherii porumbeilor, a eclozionarii si cresterii unor noi generatii de pui se afla in directa legatura cu conditiile atmosferice din fiecare an si de asemenea mai depind de zona geografica in care se afla crescatorul, precum si de dotarile din crescatorie.
La inceputul perioadei de reproductie, atunci cand vremea incepe sa se incalzeaza si conditiile meteo devin mai favorabile, porumbeii incep sa aiba manifestari specifice legate de dorinta de a forma perechi, isi aleg boxa de reproductie, isi cheama femela la cuib etc.
Dupa constituirea efectiva a perechilor are loc cuplarea propriu-zisa si dupa aproximativ 10 zile de la imperechere femela va depune ouale. La fiecare ponta o porumbita depune 2 oua. Primul este depus spre seara, in intervalul orar 16.00- 18.00, iar al doilea dupa aproximativ 44 de ore, deci cam la doua zile, dar ceva mai devreme, in intervaul 13.00 – 15.00.
Eclozarea puilor are loc dupa aproximativ 17-18 zile de clocit, functie de temperaturile exterioare si temperatura din crescatorie. Ouale sunt clocite de catre ambii parinti: masculul cloceste ziua, intre orele 10.00 – 16.00, iar femela in restul zilei si pe toata perioada noptii.
In mod normal, o pereche de porumbei se pregateste sa depuna urmatoarea serie de oua inainte ca puii din prima serie sa fi parasit cuibul (aproximativ cu 10 zile inainte). Dupa ce femela a depus seria urmatoare de oua aceasta renunta sa hraneasca puii, sarcina revenindu-i in totalitate masculului.
Eclozarea puilor din ou dureaza aproximativ 1 zi. Mai intai puiul sparge cu ciocul membrana camerei de aer si mai apoi coaja oului. Coaja oului este sparta circular, de catre pui, prin miscari repetate ale capului. Dupa iesirea puiului din ou acesta incepe sa respire normal, dar are nevoie de mai multa caldura, pe care parintii i-o asigura in primele 10 zile de viata.
La iesirea din ou puii sunt acoperiti cu un puf embrionar de culoare galbena, care de pe la 6-8 zile incepe sa fie inlocuit cu fulgi. Primele mici pene le apar pe spate, apoi incepe sa se `imbrace` pe abdomen si ultimele care apar sunt penele din aripi si coada (dupa aproximativ 10 zile). Puii se nasc cu ochii inchisi si abia pe la 5-6 zile deschid ochii.



Piuitul puilor si miscarile acestora de atingere a parintilor ii stimuleaza pe acestia sa ii hraneasca. In prima saptamana de viata puii sunt hraniti cu asa numitul `lapte de porumbel`, o pasta laptoasa foarte hranitoare. Pana la varsta de doua saptamani puii primesc drept hrana graunte semidigerate in gusa parintilor, amestecate cu o cantitate din ce in ce mai redusa de `lapte de porumbel`. Dupa aceasta varsta puii incep sa primeasca graunte inmuiate in apa. Ca si numar de hraniri zilnice, functie de instinctul matern/patern al parintilor, puii sunt hraniti de cate 6-7 ori pe zi.
In primele zile de viata puii cresc foarte mult avand in vedere ca la iesirea din nou au aproximativ 20-25 grame, iar dupa aproximativ 3 saptamani ajung deja la aproape 200-300 grame.
In jurul varstei de 10 zile puii trebuie inelati, iar dupa 30-35 de zile de la nastere parasesc cuibul si incep sa se hraneasca singuri. Pentru a asigura o buna crestere puilor este indicat ca fiecare crescator sa ofere parintilor hrana suplimentara in boxe. Procedand astfel parintii vor avea la dispozitie suficienta mancare pentru a-si hrani puii, iar acestia din urma vor invata sa manance singuri, mai repede, vazandu-si parintii



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 2
dinu75 16 ianuarie 2012  
FFFF interesant...!!!!!!
Raportează
anonim
cristi salajeanu' 4 februarie 2011  
frunos articol e bine de tinut cont de spusele de mai sus pentru ca ajutaq mult
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.